Annonse
04:00 - 24. juni 2011

Tre Nafkam- forskere

Illustrasjon: Ellen Lande Gossner
Annonse

Anita Salamonsen, sosiolog Forsker på eksepsjonelle sykdomsforløp

Studien av MS-pasientene som har meldt seg til Register for eksepsjonelle sykdomsforløp, fant at de setter stor pris på de alternative behandlerne, men at det de setter aller høyest er å ta kontroll over sin egen situasjon, å gjøre noe selv. En sa: «Hadde jeg ikke tatt kontroll, hadde jeg sittet i rullestol.» De ser alternativ medisin som et redskap på veien, og mener behandlerne ser dem som hele mennesker. Pasientene orienterer seg bredt og leter seg frem til det som fungerer. Vi har kalt dem både managere og utforskere av egen sykdom.

I dette materialet kommer det frem at det er viktig for pasientene at de blir tatt med på råd, at de får beholde et håp om at de kan bli bedre av eller leve bedre med sin sykdom, og at egeninnsats kan ha en positiv helseeffekt. Det er en stor placebodebatt på gang, med mange ting som har forbindelser til forskningen vår. Blant annet dette med kroppens selvhelbredende krefter, som flere av pasientene i materialet vårt er opptatt av.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
ved kjøp av abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Hver dag kappes det en bit av demokratiet.»