Annonse
04:00 - 27. mai 2011

Stoler du ikke på meg?

Det er vi, folk flest, som presser mot stadig mer byråkrati.

Illustrasjon: Marvin Halleraker. www.marvin.no
Annonse

«Gjenta etter meg: Sosialisering, disiplinering og kontroll. Husk disse tre ordene og det vil gå dere godt til eksamen og dere vil få leve lenge i landet.» Det var professor Tom Christensens siste råd til grunnfagsstudentene på statsvitenskap før eksamen. Det må ha vært i 1995. Christensen underviste i den delen av pensum vi kalte OPA, offentlig politikk og administrasjon. Synet, og ikke minst lyden, av disse tre ordene i et av de største auditoriene på Blindern gjorde et uutslettelig inntrykk. For vi gjentok selvsagt mantraet etter professoren.

 

Ordene var knyttet til en teori om tilpasning i offentlig sektor. Rekkefølgen: sosialisering, disiplinering og kontroll, var uttrykk for tre stadier. Hvis en medarbeider ikke er sosialisert innen en viss tid, det vil si: Hvis han eller hun ikke forstår hva som er forventet av han eller henne og handler deretter, blir det iverksatt disiplineringstiltak. Hvis disiplineringen heller ikke fører frem, er det nødvendig med kontroll. Alle med erfaring fra offentlig eller privat arbeidsliv, vet at det siste stadiet i lengden er uutholdelig for begge parter, både den som kontrollerer og den som blir kontrollert: Stoler du ikke på meg? Tror du ikke at jeg gjør jobben min? Hva er jobben min? Empiriske undersøkelser viser imidlertid at trinn to og tre sjelden er aktuelle. Hvis en person ikke er sosialisert innen rimelig tid, forsvinner vedkommende fra miljøet av seg selv. Han eller hun slutter frivillig.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse