Annonse
04:00 - 04. februar 2011

Skyggen

Hosni Mubarak. En historie i fragmenter.

Dagen han overtok: Egypts president Anwar Sadat (til høyre) og visepresident Hosni Mubarak på minnesmarkeringen for Yom Kippur-krigen, rett før ekstremister åpner ild, skader Mubarak og dreper Sadat. Datoen er 6. oktober 1981. Foto: Bill Foley/Scanpix
Annonse

Dette skulle være et enkelt oppdrag. Jeg skulle få tak i en biografi, lese gjennom, skrive et lite portrett. Her er mannen de roper om. Dette er Hosni Mubarak. Så skjedde en av disse tingene som av og til kan gjøre en forbløffet over mediesamfunnet. Mens alle verdens medier døgnkontinuerlig omtaler Mubarak, syntes det umulig å få et eneste gløtt inn i hvem han er. Biografien jeg skulle lest, fantes ikke. Millioner av artikler er skrevet om hans styre, men ingen om hans liv. Han forblir i skyggen.

Selv ikke folk som har møtt ham, synes å få tak på ham. Kjetil Thorsen ved arkitektkontoret Snøhetta møtte ham i forbindelse med byggingen av biblioteket i Alexandria, og husker at han var engasjert og hadde spørsmål om huset.

– Han fremsto litt landsfaderlig, fast, men sjenerøs. Kona er ufattelig hyggelig, lett og ledig, uformell, interessert og velutdannet…

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt