Annonse
04:00 - 20. mai 2011

Populister i støtet

Hvis finanskrisen har blottlagt kapitalismens svakheter, hvorfor går ikke velgerne til venstre?

Illustrasjon: Marvin Halleraker. www.marvin.no
Annonse

«Vi har mistet en enestående sjanse,» sa europeiske sosialdemokrater til hverandre da de møttes under en større konferanse på SAS-hotellet i Oslo sist uke. Vandrende med sobre vannglass mellom plenumsmøter og seminarer snakket de om hvordan den såkalte kasinoøkonomien ble blottlagt under finanskrisen – et antatt perfekt tidspunkt å profilere venstresidens politikk på. Men i stedet for å gå til frontalangrep på spekulantene, hadde de latt seg lure til å fokusere debatten om innstramninger i offentlig sektor, som nå raser over hele kontinentet. Det som kunne blitt et generaloppgjør med markedskreftenes svakheter, kokte bort i høyresidens diskurs, hvor det er velferdsstatens levedyktighet det blir satt spørsmålstegn ved.

Slik forklarer mange sosialdemokrater hvorfor velgerne nå går til høyre, i en tid hvor høyresidens politikk tilsynelatende har spilt fallitt. Men analysen har vesentlige mangler.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse