Annonse
04:00 - 20. mai 2011

Populister i støtet

Hvis finanskrisen har blottlagt kapitalismens svakheter, hvorfor går ikke velgerne til venstre?

Illustrasjon: Marvin Halleraker. www.marvin.no
Annonse

«Vi har mistet en enestående sjanse,» sa europeiske sosialdemokrater til hverandre da de møttes under en større konferanse på SAS-hotellet i Oslo sist uke. Vandrende med sobre vannglass mellom plenumsmøter og seminarer snakket de om hvordan den såkalte kasinoøkonomien ble blottlagt under finanskrisen – et antatt perfekt tidspunkt å profilere venstresidens politikk på. Men i stedet for å gå til frontalangrep på spekulantene, hadde de latt seg lure til å fokusere debatten om innstramninger i offentlig sektor, som nå raser over hele kontinentet. Det som kunne blitt et generaloppgjør med markedskreftenes svakheter, kokte bort i høyresidens diskurs, hvor det er velferdsstatens levedyktighet det blir satt spørsmålstegn ved.

Slik forklarer mange sosialdemokrater hvorfor velgerne nå går til høyre, i en tid hvor høyresidens politikk tilsynelatende har spilt fallitt. Men analysen har vesentlige mangler.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse