04:00 - 17. juni 2011

Populisme i Dagsrevyen

Bryr Jens Stoltenberg seg mer om polakker enn nordmenn?

I utkantstrøk: Sykehuset i Lærdal ble en ufrivillig aktør i Dagsrevyens populistiske journalistikk.

Mandag kveld viste Dagsrevyen en reportasje fra den polske byen Lebork, hvor det lokale sykehuset hadde blitt rustet opp med penger fra den norske EØS-kontingenten. Etterpå ble opprørte norske lokalsykehusaktivister intervjuet, som ifølge reporterens voice-over «fyst trudde det var ein spøk». NRKs budskap var krystallklart: Det er dobbeltmoralsk av den norske regjeringen å støtte lokalsykehus i utlandet samtidig som de kutter i tilbudet ved norske lokalsykehus.

Fraværet av nyanserende fakta levnet liten tvil om hvordan NRK kunne forvente at seerne ville reagere. I et innlegg fra «meco» på sol.no like etterpå het det at «Det er vel ganske typisk regjeringen. Man er mer opptatt av å tekkes utlendinger enn sine egne». Langt sterkere kraftuttrykk ble etter hvert brukt på andre nettsteder.

Reportasjen kan brukes i den norske journalistutdannelsen som eksempel på hvordan slett journalistikk kan fyre opp under populisme. Blant de mange essensielle fakta som forsvant, var at regjeringen ikke har kuttet i tilbudet ved norske lokalsykehus på steder med et folketall som er noe i nærheten av Leborks. Den polske byen (med 50 000 innbyggere) er faktisk over 20 ganger mer folkerik enn Lærdal – hvor det norske lokalsykehuset de besøkte lå.

Annonse