Annonse
04:00 - 24. juni 2011

Placeboaffekten

En gruppe Tromsø-akademikere forsker på alternativ medisin. Sånt blir det temperatur av.

Annonse

Da verdens forskere satte seg fore å undersøke effekten av alternativ medisin, med kliniske tester, narremedisiner og falske akupunkturnåler, var resultatene nedslående. Homøopatenes piller virket ikke. Urtepreparatene hadde liten målbar effekt. Kiropraktorene kunne muligens fikse nakker, men lite annet. Det var stort sett bare akupunktur som sørget for bedring utover placebo, altså kroppens selvhelbredende krefter. Likevel fortsatte pasientene å strømme til – og å hevde hardnakket at de ble bedre av reikihealing, refleksologi og homøopati.

– Det var et gap. Forskningen viste at det stort sett ikke er noe alternativ behandling som virker, samtidig som halvparten av befolkningen i alle vestlige land går til alternative behandlere, sier Vinjar Fønnebø, direktør for Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (Nafkam) i Tromsø.

Han sier tilnærmingen snudde da det tverrfaglige Nafkam, som er ett av verdens få statlig finansierte forskningssentre for alternativ medisin, ble opprettet i 2000.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
ved kjøp av abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Hver dag kappes det en bit av demokratiet.»