Annonse

Annonse

14:47 - 01. desember 2011

På toppen av verden

Norges mest irriterende mennesker kommer på banen. Igjen.

Illustrasjon: Ellen Lande Gossner

I adventstiden kommer de. De sureste og tverreste kronikkene og kommentarene, skrevet av de sureste og tverreste folkene i Norge: Ateistene. Innholdet i uttalelsene er det samme år etter år. Jula er egentlig ikke en kristen høytid. Juleevangeliet er et ran. Kirkegjengerne på julaften er en gjeng ryggesløse blautfisker. Jesus en banditt. Og det verste av alt: Han ble ikke født på julaften en gang.

Som filosof Lars Gule i Klassekampen på lille julaften i fjor, da han i artikkelen «Jól for alle» skrev: «Det er uhistorisk eller uvitende når mange påstår at jula er en kristen høytid.» Eller kunsthistoriker Daniel Johansen i Adresseavisen dagen etter, som skrev omtrent det samme.

Jula er egentlig en norrøn tradisjon, må vite. En stor, hedensk midtvintersfest. Der man under juleblotet drakk og koste seg til ære for gudekobbelet. Der både julegrisen, julebukken, julekaka og julekalenderen kan knyttes til Frøy, Odin, Tor eller en av de andre. The Great Christmas Swindle blir snart avslørt igjen. Følg med i din faste avis for å se hvem som står bak detektivarbeidet denne gangen. Er det en humanetiker, en ateist, eller kanskje en som er begge deler?

Annonse