Annonse
04:00 - 28. januar 2011

Onkel Skrue som politisk aktivist

Det er et hull på Karl Johan som ingen kan fylle. Fredssoldaten har tatt med seg trallen.

Kjent figur: Bortimot alle i Norge har passert eller stoppet opp ved denne trallen med jakkemerker. Ole Kopreitans engasjement var ustoppelig. Foto: Erik Johansen/Scanpix
Annonse

Ole Kopreitan, som for lengst skulle ha vært pensjonist, etterlot seg en ganske pen formue, og hadde også høy inntekt de siste årene. Var det lukrativt å selge jakkemerker for nedrustning på Karl Johan? Er Nei til Atomvåpen med sine rufsete lokaler like ved Youngstorget en mer spennende og mangslungen virksomhet enn vi tror?

Neppe. Ole Kopreitan hadde i alle år en alminnelig inntekt, men et ualminnelig forbruk. Han brukte ikke en krone uten at det var fullstendig og aldeles nødvendig. Alt løsøre hos Nei til Atomvåpen er minst 30 år gammelt, og klærne den daglige leder selv gikk i var neppe særlig nyere. Da han en gang for mange år siden deltok på et møte over flere dager i København, merket de andre seg at Kopreitan ikke dukket opp i hotellets frokostsal. Den tredje morgenen ble det oppdaget at han satt på rommet og gomlet matpakker han hadde smurt før avreise i Oslo. Ingen hadde fortalt Kopreitan at frokost var inkludert i romprisen, og slik sett en uomgjengelig utgift.

 

Annonse