Annonse
04:00 - 14. januar 2011

Om å forklare det uforklarlige

Angrepet på en toppolitiker i Tuscon har satt i gang en voldsom polemikk om debattklima og mediemoral i USA.

Symbolsak: Demokratenes Gabrielle Giffords ble skutt i hodet under et folkemøte i Tuscon 8. januar. Foto: Susan Walsh/Scanpix
Annonse

Nobelprisvinneren Paul Krugman satte standarden søndag 9. januar i The New York Times: Ett døgn etter at seks ble drept og den folkevalgte Gabrielle Giffords ble hardt skadet av en angivelig mentalt forstyrret mann i Tucson, Arizona, klistret Krugman gjerningsmannen til den politiske høyresiden, som ifølge ham har mest skyld i «hatklimaet» i USAs politiske debatt.

Dagen etter fikk Krugman svar på tiltale av kommentatorkollega i egen avis, David Brooks. Han påpekte at det er svært alvorlig å beskylde politiske aktører for å ha bidratt til at seks er drept og et medlem av Representantenes hus er skutt i hodet, så lenge det ikke finnes beviser for at gjerningsmannen tilhørte verken det republikanske partiet eller Tea Party-bevegelsen.

Kommentatorveteran George F. Will i The Washington Post, som i likhet med Brooks heller politisk mot høyre, beskrev Krugman og hans meningsfeller som populistiske sjarlataner.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.