04:00 - 16. september 2011

Muslimbrødrene

Den ene beskylder den andre for å være løpegutt for en islamisering av Norge. Du er Eurabia-konspiratoriker, svarer den andre.

Samtalen: Walid al-Kubaisi (til venstre) og Mohammad Usman Rana møttes for første gang denne uken, da Morgenbladet arrangerte et treff i Sokndal helt sør i Rogaland Du bærer Det muslimske brorskaps ideologi, sier Kubaisi. Du virker besatt av disse muslimbrødrene, svarer Rana.

I om lag halvparten av samtalens 111 minutter hagler bebreidelser og mistenkeliggjøringer over bordet, der den andre forsøker å tilbakevise påstander om hva han angivelig en gang skal ha sagt, eller faktisk mener. Nå sitter de med vann, te og kaffe på Sogndalstrand Kulturhotell, og i luftige øyeblikk skjer det som også kan skje når mennesker møtes, at de lytter. Når de skilles er de like fullt i tvil om noe egentlig er forandret. En ting er sikkert: For første gang har filmskaper og statsstipendiat Walid al-Kubaisi satt seg i stevne med den norske praktiserende muslimen, legen og spaltisten Mohammad Usman Rana, som for tiden er turnuskandidat i Sokndal.

Hvorfor sitter vi her? Jo, for to uker siden skrev Rana i sin fritid i Hauge i Dalane et leserinnlegg i Morgenbladet der han ville aktualisere Kubaisis film Frihet, likhet og Det muslimske brorskap. «Kubaisi er Norges mest slagkraftige Eurabia-konspiratoriker,» skrev han, og ville løfte filmen inn i debatten etter 22. juli. For en uke siden svarte Kubaisi her i avisen at Rana skyter budbringeren. Han burde heller angripe de få, men synlige islamistene, representert ved Det muslimske brorskap. Muslimbrødrene gir næring til konspirasjonen og truer derfor de verdier som forvaltes av de mange godt integrerte muslimene.

Slik er det tilfeldighetenes spill som fører oss ut på tur til det idylliske sørlige Rogaland, til et såkalt bibelbelte der hvitmalte bedehus står på rad og Kristelig Folkeparti får fire ganger høyere oppslutning enn ellers i landet. Derfor møtes to tydelig talende norske muslimer i striregn til samtale om islams fremtid i vårt land og den angivelige fare for islamisering av vårt kontinent.

Annonse