Annonse
04:00 - 25. februar 2011

Libya etter Gaddafi

Ingen vet hvem som vil fylle maktvakuumet dersom diktatoren faller. Men de fleste opposisjonsgrupper ønsker et «Nasjonalt råd» i en overgangsperiode.

Øst-Libya: Demonstranter i Tobruk brenner en dukke-etterligning av landets leder Muammar al-Gaddafi fra taket på en ødelagt politistasjon, onsdag 23. februar. FOTO: HUSSEIN MALLA/SCANPIX
Annonse

Libyas diktator Muammar al-Gaddafi har gått til krig mot sin egen befolkning, og antallet drepte har trolig passert tusen siden «17. februarrevolusjonen» begynte for en drøy uke siden. Til forskjell fra Egypt og Tunisia, som ligger an til å få en institusjonalisert overgang fra diktatur til demokrati, blir situasjonen i Libya mer blodig for hver dag som går. Det er knyttet stor usikkerhet til i hvilken grad situasjonen vil stabilisere seg dersom regimet faller. Muammar al-Gaddafis styre har vært så autoritært at det knapt finnes et organisert sivilsamfunn i landet, og han har styrt så lenge at de opposisjonelle gruppene i eksil har svært begrenset kontaktflate med folket. Mange frykter at Gaddafis fall vil ende i en stammebasert borgerkrig, men flere analytikere tror det er mer sannsynlig at stammene vil samarbeide.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste