Annonse
04:00 - 07. januar 2011

Koptere i kryssild

Egypt er et samfunn som i stor grad har spilt fallitt, sier religionsforsker Kari Vogt.

I sorg: Den koptiske paven Shenouda III (bildet) holdt felles pressekonferanse med blant annet storimam Ahmed al-Tayeb og mufti Ali Gomaa for å fordømme angrepet på en koptisk kirke i Alexandria. Foto: Khaled Desouki/Scanpix
Annonse

Tyve minutter inn i det nye året smalt det. Sannsynligvis var det en bilbombe som eksploderte utenfor en koptisk kirke i den egyptiske byen Alexandria, og som førte til at 21 personer ble drept og flere titalls ble skadet. I dagene som har fulgt har kristne demonstrert i Kairo og stilt president Hosni Mubarak ansvarlig for det som skjedde. Nå har gemyttene roet seg noe, og kopterne, som utgjør rundt ti prosent av en egyptisk befolkning på 80 millioner mennesker, innleder tradisjonen tro sin jul den 7. januar. En jul preget av frykt for nye angrep, sinne overfor terroristene og sorg over de døde og sårede.

Religiøs fremvekst. Religionsforsker Kari Vogt ved Universitetet i Oslo reiser til Egypt om kort tid. Hun er i landet hvert år, og sier situasjonen er blitt stadig verre for hver gang hun har vært der. Hun er ikke overrasket over terrorangrepet, som hun mener har sin dypeste forklaring i et samfunn med omfattende problemer, og som har overlatt mer og mer av velferdsoppgavene til religiøse grupper.

– Religiøse grupper har nå ansvar for det meste, fra sykestuer til barnehager. Dette er en fallitterklæring for storsamfunnet, og det fører til at religion blir stadig viktigere. Folk sluses og presses inn i religiøse kategorier, og forskjellen på kristne og muslimer blir tydeligere. Det kan for eksempel stilles krav om at «du må bære hodeplagg hvis du skal være hos oss», sier hun. Religionsforskeren mener forskjellen på kristne og muslimer også er blitt langt mer synlig i gatebildet de siste årene.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse