Annonse
04:00 - 19. august 2011

Historiske konstruksjoner

Historien brukes i dag flittig - på begge sider - for å skape et evig fiendskap mellom vesten og islam.

Dømt til helvete: Hos Dante kommer Muhammed til helvete, hvor han blir plaget. Bildet «Mahomet» slik 1800-tallskunstneren Gustave Doré så det for seg.
Annonse

Eurabia er et fantasiland, og det er fristende å avskrive det som uinteressant. Men en av årsakene til at islamfiendtlige konspirasjoner har vokst de siste årene, er at de er skinnintellektuelle - legger stor vekt på argumentasjon, statistikk og årstall. Problemet med anti-jihadister er ikke at de er historieløse, men ravende fulle av historie. Historiske kilder misbrukes i dag i stor stil for å konsolidere fiendskapet mellom vesten og islam. La reconquista - middelalderens korstog - står i en særstilling i disse historiefremstillingene. I islamistiske kretser blir våre militære invasjoner i Afghanistan, Irak og Libya forklart som en helhetlig vestlig plan, en forlengelse av korstogene. Og som kjent har det vokst frem en anti-jihad-bevegelse som suger næring fra samme historiske råmateriale, bare med motsatt, heroisk, fortegn.

 

De opprinnelige korstogene besto av i alt åtte kristne militære invasjoner. Det første i 1095 skulle gjenerobre Jerusalem fra muslimene, det siste gikk mot Syria i 1271. Korstogshistorien er full av navn som ble europeiske ridderhelter, Richard Løvehjerte og Birger Jarl, og fra Norge Sigurd Magnusson - som fikk tilnavnet Josalfare. Det siste var det navnet Anders Behring Breivik ga seg selv. Kirkehistorikeren Eivor Oftestad skriver i siste Minerva at det har oppstått en parallell historiefortolkning - ved siden av den akademiske - når det gjelder korstogene. Denne har skutt fart på grunn av internett, der enkeltpersoner kan «spa opp kosmiske fortolkninger og legitimeringer av historien» og med et tastetrykk gi seg selv en «identitet som fremstår som global og uten forpliktelse i den virkelige mellommenneskelige verden». Men, peker Oftestad på, vi må insistere på at korstogene tilhører middelalderen. Vi trenger kunnskap nok til å skille mellom de historiske og de postmoderne konstruerte korstogene. Tempelridderordnene, sagamusikken og dataspillene som skulle klippes sammen til en høyere enhet hos Behring Breivik viser at Oftestad har rett. Historikerne blir viktige fremover. Både jihadister og anti-jihadister lager sammenstillinger av nåtid og historiske hendelser som gir et evighetsperspektiv til konflikten mellom muslimer og vesten.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse