Annonse
04:00 - 20. mai 2011

Helt korrekt

I tolv år har finansråd Tore Eriksen voktet Norges pengebinge mot lettsindighet, sløsing og korttenkte forslag.

Bakspilleren: Tore Eriksen har vært den nærmeste rådgiveren til fem finansministere fra fire partier. Han bedyrer at Finansdepartementet er mer enn menn i grå dresser, og at det bak traustheten er mye moro blant regjeringens mektigste byråkrater.
Annonse

Etter at Tore Eriksen i 2005 begynte å jobbe som finansråd under sin fjerde finansminister, SVs Kristin Halvorsen, ga han henne en av Carl Barks’ klassikere fra Andeby i julegave. Historien i tegneserien går som følger: Da en tornado løftet taket av Onkel Skrues pengebinge, ble pengene spredt med vinden over hele Andeby. Innbyggerne gikk rundt med trillebårer og forsynte seg. De sluttet å jobbe, og la seg heller til å sove i veikanten. Men Onkel Skrue skjønte fort hvordan han skulle gjenvinne formuen.

– Han eide jo alt i Andeby, alle butikker og allting, så han skrudde opp prisene, sopte inn pengene, og plasserte dem i en ny pengebinge. Og Andeby hadde det kanskje moro en stund, men de var jo ikke rikere etterpå. Det er en ganske god og pedagogisk måte å illustrere vår oljerikdom på…, sier Tore Eriksen.

– … At hvis vi plutselig oppfatter oss som veldig rike, og forsømmer de øvrige delene av økonomien, hvis det skulle gå ut over arbeidsmoralen, så har vi kanskje ikke hatt så godt av oljeformuen. Nå mener ikke jeg at det har gått sånn, jeg mener vi har håndtert oljeformuen ganske godt, så dette var et morsomt skrekkscenario som ikke har slått til.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«President Xi går vanligvis for å være en utmerket strateg. Derfor må det være ubehagelig for ham at han nå har havnet i et uføre der han kan bli tvunget til en militær inngripen…»