Annonse
04:00 - 18. februar 2011

Haugtusselandet

Under OL på Lillehammer i 1994 blomstret norsk nasjonalisme og patriotisme. Når ski-VM sparkes i gang i Oslo onsdag, er nasjonalismen blitt mer nytteorientert enn romantisk, ifølge sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen.

Samlet nasjonen: Bjørn Dæhlie i aksjon mot Silvio Fauner. Over 100 000 tilskuere kom til stafetten under OL på Lillehammer i 1994. Foto: Torbjørn Kjosvold/Scanpix
Annonse

Norge, nittitallet. På toppen av nasjonalismebølgen som skyller over landet etter Lillehammer-OL i 1994 surfer sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen. «Nordmenn er ikke like, men mange nordmenn forteller seg selv og hverandre ustanselig at de er det, som en besvergelse,» skrev han i boken Typisk norsk. I løpet av de neste årene ertet han på seg patrioter på høyre- og venstresiden med å dekonstruere norsk nasjonalisme. Nå er han tilbake, med kronikken «Oljeplattformen Norge» (Aftenposten, medforfatter statsviter Iver B. Neumann). Når Morgenbladet ringer, står han på farten til Karibien. Vi må gjøre intervjuet per e-post.

Rent og hvitt. – Har du flyktet fra landet nå før ski-VM i Oslo?

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse