Annonse
04:00 - 11. februar 2011

Jonas Gahr Støre behandler innvandrere som arbeidskraft, ikke som politiske mennesker, skriver Espen Søbye.

Jonas Gahr Støre behandler innvandrere som arbeidskraft, ikke som politiske mennesker, skriver Espen Søbye.

Gjør innvandreren upolitisk: Jonas Gahr Støre. Arkivfoto: Thomas Brun
Annonse

Utenriksministeren la onsdag frem programforslaget for Arbeiderpartiets nye integreringspolitikk, som skal vedtas på landsmøtet i april. Rapporten heter Mangfold og muligheter, og den appellerer ikke én eneste gang til innvandrere som potensielle partimedlemmer og velgere. Det til tross for at nettopp Arbeiderpartifolk burde vite at inkludering alltid har foregått gjennom politisk organisering.

På annenhver side i det 21 sider lange dokumentet står det at innvandrerne er en ressurs, og det er sant. Det er et grunnleggende sosialdemokratisk instinkt å betrakte mennesker som nyttige, som potensiell arbeidskraft. Den sosialdemokratiske fornuften og staten vet at uten innvandrere hadde Norge ikke klart seg. Når de store fødselskullene fra 1944 og utover blir pensjonister, trengs det en mengde nye hender. De kan bare skaffes gjennom innvandring.

Fra midten av 1970-tallet ville folketallet i Norge ha gått ned om det ikke hadde vært for innvandringen. Slik er Norges demografiske virkelighet. Denne kjensgjerningen burde vært helt tydelig fastslått i programforslaget.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse