Annonse
04:00 - 14. januar 2011

Geniet i Elkem

Elkems største oppfinner, ingeniør C. W. Søderberg, var alt som Stein Erik Hagen ikke er.

Far og datter: Ingeniør Carl Wilhelm Søderberg og hans datter Gerd. Hun ble født i 1903, og bildet er vel da fra et par-tre år senere. Foto: Privat.
Annonse

«Jeg er det mest vaklende menneske jeg har truffet,» skrev Søderberg om seg selv. Ville en begavelse av en så sjelden støpning som Carl Wilhelm Søderberg ha blitt tålt, enn si blomstret, i en kinesisk bedriftskultur? Eller i et Elkem eid av Orkla og Stein Erik Hagen?

Elkem har i alle år har vært kroneksempelet på vår tids ideal, nemlig kunnskapsbedriften som tiltrekker seg folk med ideer og som ikke bare utvikler ideene til patenter, men har teft for kommersialisering av dem.

Carl Wilhelm Søderberg, født 1876, død 1955, blant venner kalt Wille, var mannen bak tidenes største suksess innen norsk teknologieksport: Søderberg-elektroden, et patent som Elkem fra 1920 og helt frem til vår tid har solgt og installert i smelteverk over hele kloden. Den er likevel ikke blitt pensum i samme grad som Birkeland-Eyde-prosessen, selv om sistnevnte var i bruk i bare 20 år, og de siste ti årene ikke utenfor Norsk Hydros egen kunstgjødselproduksjon. Søderberg-patentene har vært i bruk i 90 år og gjennom de fleste av disse årene har oppfinnelsen vært benyttet i størstedelen av verdens aluminiumsproduksjon.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse