17:39 - 15. desember 2011

Generasjon prestasjon

Friske studenter, akademikere og nattarbeidere tar medisiner for å prestere bedre.

Hvis medisiner kan gjøre oss smartere og mer oppmerksomme, hvorfor skal vi ikke benytte oss av dem? Bruken av såkalte smartdrugs – eller smartmedisiner på norsk – øker i akademia. Nevroforskere mener det er på tide å innføre dopingtester på universitetene.

Designerdrugs er ikke lenger bare et begrep for dem som er ute etter en god fest. Legemidler som forbedrer vår kognitive kapasitet har lenge vært på markedet – ment for pasienter med diagnoser som ADHD, narkolepsi og alzheimer. Disse medisinene brukes nå i økende grad også av friske uten en diagnose, såkalt off label. Modafinil, opprinnelig ment for mennesker med narkolepsi (ukontrollerte søvnanfall), er et av legemidlene som i økende grad også brukes av friske.

«Jeg tar modafinil for økt produktivitet og i forbindelse med intellektuelle utfordringer», innrømmet en ikke navngitt engelsk professor i en undersøkelse utført av det medisinske tidsskriftet Nature. De siste årene er det blitt en større internasjonal fagdebatt om prestasjonsfremmende medisiner. Da prestisjetunge Nature i 2008 kartla fenomenet akademisk doping blant sine lesere, ble nok mange overrasket over resultatet.

Annonse