04:00 - 25. februar 2011

Forbrukets demoniske kraft

Verken Jesus eller Muhammed har mye å stille opp mot et par rå støvletter på salg. Velkommen til den moderne, demokratiske verden, skriver Marit K. Slotnæs

«La dem spise kake»: Dronning Marie Antoinettes svar til folkets krav om brød, om hun virkelig sa det eller ikke, kostet henne hodet. Her er Kirsten Dunst i Sofia Coppolas film fra 2006. Foto: Filmweb

For en vanlig avisleser og mediekonsument var det interessant å legge merke til hvordan vinterens begivenheter i Egypt ble omtalt: Først som «opprør», da fredelige demonstranter strømmet til frigjøringsplassen i hovedstaden Kairo, så «opptøyer» da diktatorens mobb kom ridende på kameler og slo vilt rundt seg med balltre, og tilbake til «opprør» da demonstrantene, beskyttet av hæren, likevel nektet å gi opp. Norske og internasjonale journalister lot seg rive med i en slik grad at vi nesten ikke stusset da et nyhetsanker på TV 2 refererte til diktatorens avgangstale for to uker siden, som «Mubaraks tale til det norske folk».

De fleste er enige om at vi har vært øyenvitner til en revolusjon, det vil si utgangspunktet for en varig og grunnleggende endring («change») som resulterer i nye betingelser for samfunnslivet. At enkelte kommentatorer er mer nøkterne, legger ingen demper på stemningen. Folket vant frem, diktatoren gikk av, fremtiden ligger åpen og løfterik.

«Et militærkupp som det kanskje kan komme noe godt ut av.» Slik oppsummerte professor Unni Wikan begivenhetene, da hun lot seg intervjue rett før avreise til Egypt i forrige uke. Men heller ikke hun er redd for at Mubaraks avgang skal føre til en islamistisk maktovertagelse. Det er ikke Det muslimske brorskap som har mobilisert sine tilhengere, men sekulære, utdannede mennesker som vil ha sin del av kaken. De fattigste og folk på landet i Egypt er mest opptatt av ro og orden, og forsvarer status quo.

Annonse