Annonse
04:00 - 10. juni 2011

Flyktninger uten flyktningstatus

Fordrevne etter naturkatastrofer har svakere rettsvern enn folk som rømmer fra krig. Men FN fraråder å gi dem flyktningstatus.

Ekstremvær: Soldater kaster ned luftbårne matrasjoner til flomofre nær landsbyen Doda i Sindh-provinsen, Pakistan 13. september 2010. Foto: Daniel Berehulak/Getty Images
Annonse

42 millioner mennesker ble tvunget på flukt av naturkatastrofer i 2010, het det i en rapport fra Flyktninghjelpen som ble lagt frem under Nansenkonferansen i Oslo denne uken. Her var bistandsorganisasjoner, tankesmier, forskere og byråkrater fra hele verden samlet for å finne ut hvordan de såkalte klimaflyktningenes status kan heves.

– De aller fleste er internt fordrevne og i prinsippet statenes eget ansvar, men de som krysser landegrenser faller mellom alle stoler, sa FNs høykommissær for flyktninger, António Guterres, i sin innledningstale til forsamlingen.
 

Ullent begrep. Problemene begynner allerede på begrepsnivå. Det fins ingen anerkjent definisjon av «klimaflyktning», og de fleste aktørene i bistandsbransjen mener at begrepet ikke bør brukes:

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse