04:00 - 25. februar 2011

EU frykter flyktningkaos

Gaddafi truer med å utløse en migrasjonsflom over Europa.

Sjøveien til Europa: En båt med imigranter kommer til havnen på den italienske øya Lampedusa, mandag 21. februar. Opprørene i Nord-Afrika har satt Italias imigrasjonsmyndigheter under hardt press. Foto: Roberto Salomone/Scanpix

Få uker etter at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen erklærte at asylsøkere ikke kan returneres til Hellas – hvor mottaks- og behandlingssystemet har brutt sammen – er Italia kommet under hardt press. Libyas diktator Muammar al-Gaddafi, hvis regime kan falle når som helst, har truet med å sende en flodbølge av flyktninger over Middelhavet. Han har lenge samarbeidet med Italia om å begrense migrasjon, men er havnet i en desperat situasjon og opplever at EU støtter kreftene som vil velte ham.

Avtalen. Italia og Libyas avtale fra 2009 har vært sterkt kritisert av menneskerettighetsorganisasjoner. De to landene har samarbeidet om å inspisere og stanse båter på vei til Europa, og Libya har tatt imot flyktninger som er stanset av italienerne uten at deres eventuelle asylkrav er undersøkt.

Men effektivt har det vært: På bare ett år sank antallet flyktninger til den italienske øya Lampedusa fra 37 000 i 2009 til 400 i 2010.

Annonse