Annonse
04:00 - 04. februar 2011

Et varslet opprør

Arabiske forskere har i fem FN-rapporter forutsett opprøret i regionen.

Kairo 4. februar: Anti-Mubarak-akitvister holder vakt i morgentimene ved en provisorisk barrikade nær Frigjøringsplassen. Foto: Patrick Baz/Scanpix
Annonse

«Hvis ingenting blir gjort, kan det føre til sosialt og politisk sammenbrudd i en rekke arabiske land,» sa regiondirektør Zahir Jamal i FNs utviklingsprogram (UNDP) sommeren 2002, da den første Arab Human Development Report ble offentliggjort. Dataene som ble lagt frem, var sjokkerende; samlet hadde de 22 medlemslandene i Den arabiske liga lav økonomisk vekst, høy andel analfabeter, stor ledighet og en faretruende befolkningsøkning. En meningsmåling viste at 51 prosent av unge mellom 13 og 20 år i regionen ønsket å emigrere, flest til Europa og USA. Arabisk ungdom hadde ikke noe fremtidshåp.

«Araberlandene står ved et veiskille,» hevdet de rundt 30 arabiske forskerne bak den UNDP-finansierte rapporten.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.