Annonse
04:00 - 04. februar 2011

Et varslet opprør

Arabiske forskere har i fem FN-rapporter forutsett opprøret i regionen.

Kairo 4. februar: Anti-Mubarak-akitvister holder vakt i morgentimene ved en provisorisk barrikade nær Frigjøringsplassen. Foto: Patrick Baz/Scanpix
Annonse

«Hvis ingenting blir gjort, kan det føre til sosialt og politisk sammenbrudd i en rekke arabiske land,» sa regiondirektør Zahir Jamal i FNs utviklingsprogram (UNDP) sommeren 2002, da den første Arab Human Development Report ble offentliggjort. Dataene som ble lagt frem, var sjokkerende; samlet hadde de 22 medlemslandene i Den arabiske liga lav økonomisk vekst, høy andel analfabeter, stor ledighet og en faretruende befolkningsøkning. En meningsmåling viste at 51 prosent av unge mellom 13 og 20 år i regionen ønsket å emigrere, flest til Europa og USA. Arabisk ungdom hadde ikke noe fremtidshåp.

«Araberlandene står ved et veiskille,» hevdet de rundt 30 arabiske forskerne bak den UNDP-finansierte rapporten.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt