04:00 - 17. juni 2011

Erfaren regjering

Det sies at flerpartiregjeringer over tid sliter seg selv i hjel. Men de rødgrønne blir bare mer erfarne.

Denne fredagen avslutter Stortinget vårsesjonen, og det kan fastslås at regjeringen har kommet seg forbausende godt gjennom et halvår som ble spådd å bli meget vanskelig. I januar ble de rødgrønne splittet av Maria Amelie-saken, de sto foran en vanskelig dragkamp om oljeaktivitet i Lofoten/Vesterålen, og halve Vestlandet var i opprør på grunn av sykehus og kraftmaster. Høyre og Fremskrittspartiet hadde stabilt flertall på meningsmålingene, der SV og Sp nærmest var utradert.

De to juniorpartiene i regjering ligger fortsatt meget lavt på meningsmålingene, og det har i halvåret dukket opp enda flere vanskelige saker både internt i regjeringen og for hvert enkelt av regjeringspartiene. Likevel er det ingen som denne forsommeren vil skrive eller si at regjeringens dager snart er talte. Det kommer heller ikke til å bli noe særlig synsing om regjeringsslitasje.

Alle flerpartiregjeringer før denne sies å ha blitt rammet av det som observatørene har kalt slitasje – etter at Borten-regjeringen for 40 år siden kollapset på grunn av en sak som i seg selv ikke var egnet til å fremkalle regjeringskrise. De fire regjeringspartiene den gangen var så slitne av å samarbeide og krangle med hverandre at de ikke gjorde noe for å forhindre krisen da den kom.

Annonse