Annonse
04:00 - 27. mai 2011

En skrøpelig ånd i et sunt legeme

Kroppen er sjelens tempel, et boligprosjekt som bærer preg av tidsriktig minimalisme.

En av mange: Sosiolog og artist Kjetil Rolness i Birkebeinerrennet. Foto: Linn Cathrin Olsen/VG/Scanpix
Annonse

De går skirenn, driver løping, sykling eller intervalltrening og siden de er the chattering class får du lese og høre om det etterpå. Intelligentsiaen er blitt et trenende folk – i den grad at man kan snakke om et paradigmeskifte for den intellektuelle rollen. Hvilke konsekvenser får det når intellektuelle skriver treningsdagbøker i stedet for vitenskapelige artikler? Når de synes det viktigste forskningsobjektet er deres egen kropp?

Det ble sosiolog Arve Hjelseth som brøt med den velopplagte konsensusen om treningens verdi, i en kritisk artikkel i nye Samtiden.

Hjelseth bruker intelligentsia-begrepet om et sjikt som består av skribenter, forfattere og andre kunstnere, professorer og en del journalister. Det nye er, mener han, at skiløping, løping og sykling kan konverteres til symbolsk kapital, prestisje og anerkjennelse. Facebook brukes flittig til å holde omgivelsene oppdatert om nytt utstyr, om skiføret i marka, «og sin egen sluttid i Birkebeinerrittet».

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.