Annonse
04:00 - 29. juli 2011

Diagnose: unntakstilstand

Frykten for «Eurabia» og troen på at de folkevalgte har sviktet folket er ikke bare et marginalt internettfenomen.

Antiislamsk: «Hvorfor styrer islamistene våre regjeringer?» spør ekstremistene i English Defence League i denne demonstrasjonen i Luton i februar i år. Forestillingen om en islamsk trussel er utbredt også i etablerte partier i Europa. foto: leon neal/scanpix
Annonse

I floraen av irrasjonelle konspirasjonsteorier kan Anders Behring Breiviks såkalte manifest leses som vitnesbyrd fra en mann som står nesten helt alene i verden. Men essensen i hans dystopi - at muslimene er i ferd med å overta Europa - hører til dagligtalen i mange miljøer.

Forestillingen om «Eurabia» bygger på fremskrivninger av sammensetningen av befolkningen, på at muslimske innvandrere får flere barn enn de «etnisk» innfødte. Selv om muslimene utgjør mindre enn en tiendedel av befolkningen og dermed er en minoritet over hele kontinentet, blir de altså av mange betraktet som en majoritet in spe.

Tilhengerne av et slikt scenario er tilsynelatende vaksinert mot fakta. Den kunnskapsløse og grovt misvisende videoen Muslim demographics er blitt sett av over ti millioner mennesker på YouTube, mens bare en hundredel så mange har sett BBCs seriøse motsvar Muslim demographics: The truth på samme nettsted.

Annonse