04:00 - 14. januar 2011

Det nye Tyskland

65 år etter andre verdenskrig våger Tyskland å sette nasjonale interesser først.

Balansekunstner: Kristeligdemokratenes forbundskansler Angela Merkel er ikke mer nasjonalistisk enn andre ledere i EU, men historien veier tungt når tyske ledere reserverer seg mot solidaritet med nabolandene. Foto: Michael Probst/Scanpix

Har Tyskland vokst ut av Europa-klærne? Politiske forskere over hele kontinentet løper i disse dager hektisk rundt med målebåndet. Noen konkluderer i mytologiske termer: «Tyskland hadde som Odyssevs latt seg binde fast til den europeiske masten i over førti år. Nå har kalvinismens sirener sunget, og Tyskland har bestemt seg for å løse seg fra masten og finne et nytt skip.» Det sa José Ignacio Torreblanca, fra Madrid-kontoret til den pan-europeiske tankesmien European Council on Foreign Relations (ECFR), nylig til El Pais.

 

Et spill. Slik metaforbruk skjuler et bakenforliggende politisk spill. Mange EU-entusiaster ynder å påpeke at Tyskland kunne gjort mye mer for å bygge et sterkere Europa, og inntil nylig har ingenting såret den tyske politiske eliten mer enn påstander om at den opptrer på en «ueuropeisk» måte.

Annonse