Annonse
04:00 - 14. januar 2011

Det nye Tyskland

65 år etter andre verdenskrig våger Tyskland å sette nasjonale interesser først.

Balansekunstner: Kristeligdemokratenes forbundskansler Angela Merkel er ikke mer nasjonalistisk enn andre ledere i EU, men historien veier tungt når tyske ledere reserverer seg mot solidaritet med nabolandene. Foto: Michael Probst/Scanpix
Annonse

Har Tyskland vokst ut av Europa-klærne? Politiske forskere over hele kontinentet løper i disse dager hektisk rundt med målebåndet. Noen konkluderer i mytologiske termer: «Tyskland hadde som Odyssevs latt seg binde fast til den europeiske masten i over førti år. Nå har kalvinismens sirener sunget, og Tyskland har bestemt seg for å løse seg fra masten og finne et nytt skip.» Det sa José Ignacio Torreblanca, fra Madrid-kontoret til den pan-europeiske tankesmien European Council on Foreign Relations (ECFR), nylig til El Pais.

 

Et spill. Slik metaforbruk skjuler et bakenforliggende politisk spill. Mange EU-entusiaster ynder å påpeke at Tyskland kunne gjort mye mer for å bygge et sterkere Europa, og inntil nylig har ingenting såret den tyske politiske eliten mer enn påstander om at den opptrer på en «ueuropeisk» måte.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«President Xi går vanligvis for å være en utmerket strateg. Derfor må det være ubehagelig for ham at han nå har havnet i et uføre der han kan bli tvunget til en militær inngripen…»