Annonse
04:00 - 15. juli 2011

Den siste habsburger

«Jaså, hvem spiller vi mot?» skal Otto von Habsburg ha spurt da han en gang fikk høre om en forestående fotballandskamp Østerrike-Ungarn.

Den lille prinsen: Otto von Habsburg mellom foreldrene, prinsesse Zita og erkehertug Karl i keiser Franz Josephs gravfølge i 1916. foto: ottovonhabsburg.org
Annonse

Å hevde at den siste østerriksk-ungarske kronprinsens død 4. juli markerer slutten på en æra, ville være en overdrivelse. Snarere var 98 år gamle Otto siste representant for en æra som for lengst er forbi.

Han var født 20. november 1912 som det første av de etter hvert åtte barna til daværende erkehertug Karl av Østerrike-Ungarn og prinsesse Zita av Bourbon-Parma. Skuddene i Sarajevo i juni 1914 berørte ham personlig; grandonkelen Franz Ferdinands død gjorde Ottos far og dermed også ham selv til tronfølger i det østerriksk-ungarske riket. Da keiser Franz Joseph døde i november 1916, ble Otto kronprins og faren keiser Karl I – den siste av de nitten habsburgske keiserne. Å se filmopptak fra Franz Josephs begravelse, hvor bildet som ledsager herværende tekst er hentet fra, åpner store perspektiver. Mannen som følges til graven besteg tronen i 1848, revolusjonsåret da Metternich flyktet fra Wien. Den hvitkledde gutten som følger bak kisten skulle altså leve til 2011.

Dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn kollapset ved våpenstillstanden i november 1918, og habsburgerne ble landsforvist. Eks-keiserparet gjorde et par mislykkede forsøk på å gjenvinne den ungarske tronen før Karl døde på Madeira i 1922, bare 35 år gammel. Zita levde derimot helt til skjebneåret 1989.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
ved kjøp av abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Hver dag kappes det en bit av demokratiet.»