Annonse
04:00 - 24. juni 2011

Budeie i kamp

Da norsk ostetradisjon var i ferd med å kveles, tok franske Pascale Baudonnel opp fanen og førte budeiene i kamp.

Geitebonden: Pascale Baudonnel pleier geitene som sine egne barn. I hele sommer beiter geitene som er født i år, på andre siden av Sognefjorden fra Undredal. FOTO: TOVE GRAVDAL
Annonse

Lydnivået stiger i geitefjøset ved Sognefjorden idet vi nærmer oss. «Ja da, nå kommer jeg!» roper Pascale Baudonnel. Hun er sent i fjøset denne morgenen. Kvelden før var hun i nabobygda Vik, på et møte om den utrydningstruede gammelosten.

– Det bekymrer meg virkelig at gammelosttradisjonen forsvinner, erklærer hun på vei inn i fjøset.

Der er det et tyvetall unggeiter, killinger. Født etter nyttår, de to yngste så sent som dagen før av Kassiopeia, ei førstegangsfødende geit med brunt ragg. Hun og to andre geitemødre har amme- og omsorgsansvaret. Resten av de voksne geitene er på stølen, der de produserer melk morgen og kveld til Undredalsosten, flaggskipet blant de norske kvalitetsostene laget på tradisjonelt vis. Disse ostene er laget av råmelk, de har smak og karakter, og blir gjerne lagret i flere måneder.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse