Annonse
04:00 - 24. juni 2011

Budeie i kamp

Da norsk ostetradisjon var i ferd med å kveles, tok franske Pascale Baudonnel opp fanen og førte budeiene i kamp.

Geitebonden: Pascale Baudonnel pleier geitene som sine egne barn. I hele sommer beiter geitene som er født i år, på andre siden av Sognefjorden fra Undredal.
Annonse

Lydnivået stiger i geitefjøset ved Sognefjorden idet vi nærmer oss. «Ja da, nå kommer jeg!» roper Pascale Baudonnel. Hun er sent i fjøset denne morgenen. Kvelden før var hun i nabobygda Vik, på et møte om den utrydningstruede gammelosten.

– Det bekymrer meg virkelig at gammelosttradisjonen forsvinner, erklærer hun på vei inn i fjøset.

Der er det et tyvetall unggeiter, killinger. Født etter nyttår, de to yngste så sent som dagen før av Kassiopeia, ei førstegangsfødende geit med brunt ragg. Hun og to andre geitemødre har amme- og omsorgsansvaret. Resten av de voksne geitene er på stølen, der de produserer melk morgen og kveld til Undredalsosten, flaggskipet blant de norske kvalitetsostene laget på tradisjonelt vis. Disse ostene er laget av råmelk, de har smak og karakter, og blir gjerne lagret i flere måneder.

Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.