Annonse
04:00 - 21. januar 2011

Blodskam og folkehelse

Har norskpakistanere samme genetiske problem som kvinesdøler?

Far og sønn: «Legen spurte 'er du og kona i familie?' og jeg sa ja.» Mazhar Hussain minnes tiden da sønnen Tahir fikk diagnosen LMBB-syndrom. I dag lever Tahir mer aktivt enn faren kunne ha drømt om.
Annonse

For Mazhar Hussain var valget av ektefelle enkelt. Han giftet seg med sin kusine, slik faren hadde gjort, og bestefaren, og oldefaren. Det var slik man gjorde det i Gujrat, Pakistan. Foreldrene bestemte. Dette var ikke noe Mazhar tenkte over, før det som skjedde med sønnen hans, Tahir.

 

Sjeldent syndrom. Tahir var tolv år da han begynte å miste synet. Han la på seg, spiste uten å bli mett. Snart veide han 120 kilo. Han klarte ikke lenger gå opp trappene til leiligheten i fjerde etasje. Han ble sittende inne og følge sport på tv. Gradvis mistet han synet. Legene sa han ville bli blind. «Det er noe av det verste du kan høre om din egen sønn,» sier Mazhar Hussain når vi møter ham en sen kveld i leiligheten på Lørenskog. I dag er alt forandret, og Tahir lever mer aktivt enn faren kunne drømme om. Men en periode gikk de på legebesøk flere ganger i uken. Til slutt fikk Tahir en diagnose: LMBB-syndrom, en recessivt nedarvet sykdom. Legene sa at Tahirs sykdom kunne skyldes at Mazhar var gift med sin kusine.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse