04:00 - 05. august 2011

Analyse i kaos

Er det greit at forskerne tar feil?

Spekulasjoner i blinde: Kaoset hersket etter eksplosjonen i regjeringskvartalet 22. juli. I NRKs studio forsøkte journalister og forskere å samle trådene. Foto: Berit Roald/Scanpix

Klokken er 19.25 den 22. juli 2011. For akkurat fire timer siden har en bombe gått av i Oslo sentrum. I direktesending i NRKs studio på Marienlyst får Afghanistan-ekspert og rådgiver ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi) Helge Lurås spørsmål om hva han tror kan være motivet bak. Han svarer: «Det er naturlig at vi først tenker på at dette har noe å gjøre med konflikten vi har sett mellom Vesten og radikale former for islam i lang tid». Litt senere legger han til: «Men det betyr ikke at det er en organisert gruppering som har denne internasjonale agendaen. Det kan også være veldig lokale grupper, type elementer fra Norge, fra innvandrermiljøene, som har en antipati til det norske samfunnet. Det er også mulig at dette ikke er relatert til Al-Qaida, men kan ha en dimensjon i forhold til Libya.»

Nå vet vi at antagelsene hans ikke var riktige. Han var ikke alene om å gjette feil. En rekke forskere gikk ut og sa det «alle» tenkte: Direktør ved Institutt for fredsforskning (Prio), Kristian Berg Harpviken, lot seg intervjue av Foreign Policy om hvem som kunne stå bak. Han uttalte: «Den mest konkrete mistanken som kan oppstå i norsk kontekst er al-Qaida». Deretter spekulerte han i hvorfor Norge kan ha blitt angrepet fra Al-Qaida. Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp uttrykte også tydelig sine antagelser: «Det er sannsynlig at Al-Qaida står bak», sa han til NTB.

De har måttet tåle kritikk. I en kronikk i The Guardian skriver spaltisten Charlie Brooker om sin forskrekkelse over at gjetting, synsing og antagelser oppfattes som ekspertanalyser. Men hvor kritikkverdig er det egentlig at forskerne tar en sjanse og sier hva de tror?

Annonse

«Høsten 1993 så den nyslåtte sjefredaktør og aviseier Truls Lie og en liten håndfull medarbeidere den første utgaven av den gjenoppstandne kultur- og kommentaravisen Morgenbladet…»