Annonse
04:00 - 01. oktober 2010

Verdens mektigste kvinne

Dilma Rousseff skal føre Lulas arv videre.

Favoritten: Dilma Rousseff på et valgmøte i Curitiba i Sør-Brasil. Hun vil føre samme politikk som president Lula. Foto: Antonio Scorza/Scanpix
Annonse

Ingen blir overrasket om 63 år gamle Rousseff blir president med over 50 prosent av stemmene i første valgomgang søndag. Hun er utpekt av president Lula som kandidat, og vil vinne takket være hans enorme popularitet.

Rousseff ble energiminister i Lulas regjering i 2003, og overtok den viktige jobben som hans stabssjef da forgjengeren måtte gå av på grunn av en korrupsjonsskandale i 2005. Siden mars har hun drevet valgkamp på heltid, og vinner hun, vil hun slåss med Tysklands kansler Angela Merkel og USAs utenriksminister Hillary Clinton om å være verdens mektigste kvinne. Den britiske avisen The Independent har allerede slått fast at hun blir mektigst, takket være Brasils størrelse og den høye, oljedrevne økonomiske veksten.

Rousseff er datter av en bulgarsk innvandrer og en skolelærer, og vokste opp i Belo Horizonte, hovedstaden i delstaten Minas Gerais. På 1960-tallet gikk hun først inn i den marxistiske gruppen Colina, som gjorde væpnet opprør mot Brasils militærregime. Rousseff skal ha fått opplæring i våpenbruk, men brukte mest tid på å spre marxistisk ideologi i fagforeninger. Senere flyttet hun til Rio de Janeiro, der hun ble med i VAR-Palmares, en gruppe som kidnappet utenlandske diplomater som ledd i sin kamp mot regimet.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse