Annonse
04:00 - 14. mai 2010

Utenriksanalyse: EUs motstrebende medlem

Valget i Storbritannia gikk ikke helt som landets europeiske partnere ønsket.

Annonse

Man kan ikke unngå å tenke tilbake på Margaret Thatcher når valgets vinner, hennes konservative partifelle David Cameron, en sjelden gang snakker europapolitikk. «Jeg vil ha pengene mine tilbake,» erklærte Thatcher som nyvalgt statsminister i møte med sine europeiske kolleger. Cameron vil være med i Europa, sier han, men vil ikke styres av det. Han vil som ny, britisk statsminister få en bratt læringskurve.

Da Thatcher ble britisk statsminister i 1979 var det få som trodde at det daværende EF hadde evnen til å løse Europas fremtidige politiske og økonomiske utfordringer. Thatcher gjorde ikke tingene bedre. Hun paralyserte EF i flere år før hun til slutt, i 1984, fikk på plass den såkalte britiske budsjettrabatten.

Problemet for Storbritannia var at pengene på EFs budsjett i hovedsak gikk til å støtte europeiske bønder. Inntektene kom for det meste fra høye tollsatser på import fra land utenfor EF. Den lille og effektive britiske jordbrukssektoren hadde lite å hente i konkurransen om subsidier. Til gjengjeld var Storbritannia storimportør spesielt av jordbruksvarer fra tredjeland. Dermed ble landets bidrag til EFs felles kasse uforholdsmessig høyt.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Staten har i årevis forfulgt og dømt folk som ikke har gjort seg skyldig i noe ulovlig. Ofrene for den omfattende systemsvikten som er avslørt gjennom den såkalte trygdeskandalen,…»