Annonse
04:00 - 10. september 2010

Sosialdemokrati for et herdet folk

To brødre kjemper om ledervervet i Labour. De speiler to tiårs maktkamp mellom Tony Blair og Gordon Brown.

Favorittene: Storebror David Miliband ser på mens Ed Miliband svarer på spørsmål under et partimøte i Leeds. 25. september vet vi om en av dem blir ny Labour-leder. Foto: Andrew Yates/Scanpix
Annonse

Sosialisme, skrev den marxistiske teoretikeren Ralph Miliband ved sin død i 1994, har som mål å oppheve maktrelasjonene i samfunnet. Virkemidlene er mer demokrati, sosial utjevning og kollektivt eierskap. 16 år senere kjemper Milibands to sønner om en av den europeiske venstresidens viktigste posisjoner: lederskapet i Labour, det britiske arbeiderpartiet.

Makt har på ingen måte gått av moten, men farens foreslåtte virkemidler for sosialisme har fått ny og uventet aktualitet. Det er lenge siden sist Labour hadde en åpen og redelig lederdebatt. Siden Tony Blair vant frem som fornyernes kandidat i 1994 er Gordon Browns entré uten motkandidater i 2007 det eneste skiftet partiet har vært gjennom. På Labours landsmøte lørdag 25. september, blir det kjent hvem partiet velger til å lede gjenreisningen etter katastrofevalget i mai. Labours valgkollegium er komplisert og omstendelig, delt i tre mellom parlamentarikere, medlemmer og fagbevegelse, og med individuell rangering av kandidatene. Utfallet av valget er imidlertid mindre komplisert. Av fem kandidater står det reelle valget mellom to, som til alt overmål er brødre.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse