Annonse
04:00 - 22. januar 2010

Presidenten tar bankene i kragen

Obama vil ha tilbake penger fra banker som har gått fra krise til ny bonusfest.

Pengepolitikk: USAs president Barack Obamas bankskatt gir penger i USAs statskasse og den kan gavne ham politisk, mener amerikanske kommentatorer. Obama offentliggjorde tiltaket på en pressekonferanse i Det hvite hus torsdag 14. januar, med blant andre finansminister Timothy Geithner (t.v.) ved sin side. Foto: Charles Dharapak/Scanpix
Annonse

«Vi vil ha pengene våre tilbake og vi kommer til å få tak i dem,» skrev USAs president Barack Obama på Facebook fredag 15. januar. Siden finanskrisen rammet høsten 2008 har staten stilt opp med store krisepakker. Nå er amerikanske politikere forbannet over at de samme bankfolkene som nøt godt av det såkalte «Tarp»-tilbudet, bevilger seg store bonuser. «Hvis disse selskapene er i god nok form til å ha råd til massive bonuser, er de helt sikker i god nok form til å betale tilbake hver eneste penny til skattebetalerne,» knurret den amerikanske presidenten da straffeskatten ble lansert.

Risikoskatt. Detaljene om skatten vil komme i neste statsbudsjett, som lanseres i februar, skriver CNNMoney.com. Men i grove trekk går «The financial crisis responsibility fee» ut på å straffe banker som driver risikabelt. I motsetning til en formuesskatt der en må betale mer jo mer en eier, skattes bankene for pengene de ikke har. Futen tar bankenes forpliktelser og trekker fra bankens egenkapital og innskudd fra kundene. Da står en igjen med den summen det ikke vil finnes dekning for hvis alle som har krav på penger krever dem ut samtidig, slik det skjedde da britene fikk panikk og stilte seg i kø utenfor filialene til Northern Rock høsten 2007. Denne summen vil skattlegges med 0,15 prosent.

– Prinsippet som ligger til grunn for avgiften er for så vidt logisk, sier Jens Petter Olsen. Han er sjefsstrateg i Fokus Markets og kjenner amerikanske kapitalmarkeder godt som tidligere sjef for Norges Banks kontor i New York.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse