Annonse
04:00 - 15. oktober 2010

Obamas uløselige floke

Valgkampen i USA viser hvor vanskelig det er å styre en stat som motsetter seg statlig styring.

Uromoment: Sarah Palin fronter den konservative Tea Party-bevegelsen, som bekymrer de mer moderate republikanerne foran kongressvalget.
Annonse

Mens håpet om demokratisering av Afghanistan og Irak langsomt ebber ut, pågår valgkampen til Kongressen i verdens eldste og mest selvbevisste demokrati. Omtrent 40 prosent av de stemmeberettigede amerikanerne kommer til å møte opp ved valgurnene 2. november for å tilkjennegi sine politiske sympatier.

Det som står på spill er hvilket parti som får flertall i Kongressens to kamre. Det vil legge føringer for president Barack Obamas politikkutforming de neste to årene. Før valget har Det demokratiske partiet et romslig flertall. Republikanerne trenger ti nye seter i Senatet og 40 plasser i Representantenes hus for å utligne forspranget. Under normale omstendigheter ville det vært et usannsynlig resultat.

Men 2010 kan bli et unntak. For omstendighetene er ikke normale. To år med demokratisk kongressflertall og en demokratisk president har utløst et folkelig ønske om en politisk kurskorrigering. Obama har i løpet av sin presidenttid ført en politikk som har utfordret særegne kjennetegn ved amerikaneres filosofi om god samfunnsstyring. Det har skapt debatt, en debatt som Demokratene ser ut til å tape.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse