04:00 - 05. november 2010

Obamas kinesiske fristelse

Bare ett land utenfor USA opptok amerikanske velgerne: Kina.

Valgsak: Obamas Kina-politikk har også en innenrikspolitisk dim ensjon. Her under valgkampinnspurten i Seattle, 21. oktober 2010. Foto: Susan Walsh/Scanpix

For en svekket Obama må det være fristende å spille tøff mot Kina. Han reiser nå til Kinas demokratiske nabostater India, Indonesia, Japan og Sør-Korea og deltar på G20-toppmøte i Seoul. I januar skal han ta imot Kinas president Hu Jintao i Washington. Hvis Obama lar seg friste, kan det åpne for en ny kald krig.

President Barack Obama har fått vingene stekket av kongressvalget. I valgkampen var ingen begeistret for ham. De som ikke foraktet ham, var skuffet. Nå kan han glemme all tanke på store reformer. Ja, Obama kan få vansker med å få Kongressens støtte selv til små skritt. Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell (Kentucky), uttalte i valgkampen at hans fremste mål er å hindre Obamas gjenvalg i 2012. Å være Republikaner i USA i dag er nesten symbolsk med obstruksjon. Hvis en Republikaner viser tegn til samarbeidsvilje, får han Fox News og teselskaper på nakken. Det vet selvsagt den nye lederen i Representantenes hus, John Boehner (Ohio).

 

Annonse