Annonse
04:00 - 24. desember 2010

Lekkasjer til USAs fordel

Er det egentlig slik at USA er blitt «rammet» av Wikileaks?

Bringer lite nytt: Irans president Mahmoud Ahmadinejad (til venstre) og Saudi-Arabias kong Abdullah bin Abdul Aziz al-Saud i et hjertelig møte i 2007. Det er knapt en avsløring når Wikileaks legger ut dokumenter som viser at det bak kulissene er langt fra hjertelig. Foto: Hassan Ammar/Scanpix
Annonse

Dekningen av høstens wiki-lekkasjer har gitt mye kulørt presse til det samfunnsbevisste publikum. Mediene har konsentrert seg om hvor pinlige avsløringene har vært for USA eller for enkeltpersoner og nasjoner hvis sjel nå er «avslørt», og de har spekulert i hvorvidt diplomatiet som kunst må legges om etter «pressens definitive inntreden på bakrommene». I den grad det er en diskusjon, handler den om hvorvidt man er for eller imot informasjonsfrihet, og eventuelt hvordan informasjonsstrømmen skal forvaltes.

Men på det mer grunnleggende plan ¿ i hvilken grad har dette massive fesjået av fortrolige samtaler og observasjoner egentlig rammet amerikanske interesser?

Lekkasjene fra Wikileaks er blitt sluppet i tre omganger, hver gang med amerikansk, militært og diplomatisk materiale om de tre land USA fører krig mot ¿ Afghanistan i juli og september, Irak i oktober, og senest Iran i november. Selv om det siste slippet ¿ Cablegate ¿ inneholder rapporter fra diplomater verden over, er Iran like fullt det viktigste temaet.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt