Annonse
04:00 - 20. august 2010

Lammet av etnisk strid

Alt fra forretningsfolk til kunstnere har organisert seg på tvers av folkegruppene i Bosnia-Hercegovina. Bare ikke politikerne.

Protest: Med maskekarikaturer av sine politiske ledere demonstrerer bosniere mot makthaverne i landet. – En ku får mer i støtte i landet du kommer fra, enn fattigdomsgrensen her, sier tidligere universitetsrektor Boris Tihi. Foto: Amel Emric/Scanpix
Annonse

Kan dette være Europa, i 2010? Morgenbladets rundreise på Balkan begynner på den internasjonale flyplassen i Sarajevo, hvor det bare står tre fly: ett fra Turkish Airlines, og to fra Qatar Airways. Den kvinnelige drosjesjåføren som bringer meg til hotellet har ikke slått på taksameteret, og da jeg nekter å betale et vanvittig prisforlangende, eksploderer hun: Jeg har fem barn!

Senere får vi vite at flyene fra Qatar befordret Emir Hamad bin Khalifa al-Thani på statsbesøk, men at statsminister Nikola Špiric nektet å møte ham på grunn av intern uenighet om hvem som skulle representere landet.

Og tyrkerne? De har nylig bygd Balkans største universitetscampus i Sarajevo-forstaden Ilidža, som ble åpnet av Tyrkias statsminister tidligere i år.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.