Annonse
04:00 - 05. mars 2010

Kamp om oljen i Somalia

Konflikten mellom et Røkke-selskap og en oljegigant viser at dragkampen om Somalias olje tilspisses.

Tom kasse: Finansmannen Kjell Inge Røkke satset på olje i Somaliland og havnet i konflikt med oljeselskapet ConocoPhillips.
Annonse

Drømmen om olje er universell. I fattige land drømmer de om «det svarte gullet» i den tro at det vil redde dem fra elendigheten og bringe dem inn i endeløs rikdom. I mitt fødeland Kuwait ble denne drømmen realisert, det lille landet i Gulfen ble forvandlet til et av verdens rikeste land på grunn av oljen. Det nøt jeg godt av de første ti årene av mitt liv.

Med gratis skole og helsetilbud var jeg bedre stilt enn mine fettere og kusiner i Somalia, som nok misunte vår tilværelse i et rikt land.

Også Somalia har skjulte rikdommer. Det viser seismiske undersøkelser i området nord i landet, der mine slektninger bor. Men min bestemor og andre vil neppe merke noe til rikdommen. Sannsynligheten er forstemmende stor for at somalierne rammes av ressursforbannelsen, som går ut på at land med overflod av naturressurser også sliter med vedvarende fattigdom.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse