Annonse
04:00 - 08. oktober 2010

Hjelper det silda å få et eget kapittel i nasjonalbudsjettet?

I 2005 bestemte politikerne seg for å måle samfunnets utvikling i mer enn kroner og øre. I statsbudsjettet for 2011 er endelig de 18 bærekraftindikatorene ferdige.

Finansminister Sigbjørn Johnsen (AP)
Annonse

Når statsbudsjettet legges frem er det tallenes nasjonaldag: Vi bruker 7,4 milliarder oljekroner mer enn handlingsregelen tillater. Snusskatten øker med ti prosent. Men noen tall er heldigere enn andre. Grafen som viser at bestanden av vårgytende sild falt fra 13,3 millioner tonn i 2009 til 12,2 millioner tonn i år ble forbigått i dørgende stillhet. Det til tross for at silda er en av bærekraftindikatorene: De som skal fortelle oss om Norge er på rett vei. Tapper vi naturressursene, tar vi vare på folk? På denne listen blir veksten i bruttonasjonalprodukt bare ett av 18 tall.

De unevnelige. Bærekraftindikatorene ble ikke nevnt i finanstalen i Stortinget tirsdag 5. oktober. Ikke på finansministerens pressekonferanse etterpå heller. Det er litt urettferdig, for i år er verket endelig fullendt: I fjorårets budsjett gjorde indikatorene et stort steg fremover da de fikk en egen boks med plusser for positiv og minuser for negativ utvikling. I år har en for første gang samlet data så en kan beregne utviklingen for alle indikatorene i boksen.

Statsbudsjettet består av omtrent en hyllemeter med tykke dokumentlefser, der de to viktigste er Gul og Rød bok. Gul bok forteller hvordan det går med DIN ØKONOMI, skatt og utgifter, det er den nyhetsjournalistene leser. Rød bok forteller hvordan det går med statens økonomi, det er den økonomiredaktørene kaster seg over. Det er bakerst i den røde boken, offisielt kalt Nasjonalbudsjettet, at bærekraftindikatorene har fått plass.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse