Annonse
04:00 - 04. juni 2010

Hev blokaden!

Når FN ikke selv vil granske Israels angrep på Gaza-skipene, må EU gjøre det.

Skrikende nød: Palestinere i Rafah på Gazastripen bor i telt etter at huset deres ble ødelagt av Hamas i mai i år – angivelig fordi det ble bygget uten tillatelse. Området lider av akutt boligmangel etter omfattende israelske angrep for halvannet år siden. Foto: Said Khatib/Scanpix
Annonse

Fredag 27. mai kom jeg hjem fra Gazastripen etter å ha ledet en delegasjon med ni EU-parlamentarikere som skulle kartlegge den humanitære situasjonen og effekten av EUs bistand i området. Jeg visste ikke da at seks skip med humanitær hjelp til Gaza ville bli angrepet av den israelske hæren tre dager senere. Hendelsen understreker alvoret i konklusjonen som den tverrpolitiske delegasjonen kom frem til, og som vi publiserte etter at vi kom hjem:

«Den humanitære situasjonen er alarmerende og stadig mer katastrofal. Det er påkrevet at Israels blokade oppheves umiddelbart, og at den oppheves helt og fullt og på varig basis,» heter det i vår uttalelse etter besøket i Gaza, som for øvrig ble gjennomført med hjelp av myndighetene i Egypt.

Det er umulig å forestille seg hvor desperat situasjonen i Gaza er, uten selv å ha vært der. Blokaden har isolert innbyggerne helt. 80 prosent av dem lever ikke bare under fattigdomsgrensen, de får heller ikke nok kalorier.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt