Annonse
04:00 - 04. juni 2010

Hev blokaden!

Når FN ikke selv vil granske Israels angrep på Gaza-skipene, må EU gjøre det.

Skrikende nød: Palestinere i Rafah på Gazastripen bor i telt etter at huset deres ble ødelagt av Hamas i mai i år – angivelig fordi det ble bygget uten tillatelse. Området lider av akutt boligmangel etter omfattende israelske angrep for halvannet år siden. Foto: Said Khatib/Scanpix
Annonse

Fredag 27. mai kom jeg hjem fra Gazastripen etter å ha ledet en delegasjon med ni EU-parlamentarikere som skulle kartlegge den humanitære situasjonen og effekten av EUs bistand i området. Jeg visste ikke da at seks skip med humanitær hjelp til Gaza ville bli angrepet av den israelske hæren tre dager senere. Hendelsen understreker alvoret i konklusjonen som den tverrpolitiske delegasjonen kom frem til, og som vi publiserte etter at vi kom hjem:

«Den humanitære situasjonen er alarmerende og stadig mer katastrofal. Det er påkrevet at Israels blokade oppheves umiddelbart, og at den oppheves helt og fullt og på varig basis,» heter det i vår uttalelse etter besøket i Gaza, som for øvrig ble gjennomført med hjelp av myndighetene i Egypt.

Det er umulig å forestille seg hvor desperat situasjonen i Gaza er, uten selv å ha vært der. Blokaden har isolert innbyggerne helt. 80 prosent av dem lever ikke bare under fattigdomsgrensen, de får heller ikke nok kalorier.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse