Annonse

Annonse

04:00 - 29. januar 2010

Forsvar for en død mann

En reise i forfatteren Karl Ove Knausgårds univers påkaller korte, harde ord som ære, skam og hevn. Det kjempes om lektor Kai-Åge Knausgårds ettermæle.

Tveit: I dette huset bodde Karl Ove Knausgård med sin far i 16-årsalderen. Den dystre stemningen i huset skildres i Min kamp 1.

– Her?

– Der oppe.

Naboen peker mot et hvitt hus med rød låve. En fuglekasse er spikret på en stolpe. Snø pisker mot ansiktet. Vi følger gårdsveien oppover. I skogkanten har vann sildret ned og laget store skjegg av is. Gjennom vinduet ser vi at frokost-tv står på. Vi ringer på, venter. En kvinne kommer ut i morgenkåpe. Vi sier vi jobber med en reportasje om Knausgård-bøkene. Om vi kan ta et bilde? Klart vi kan.

Eksperimentet. Vi har tilbrakt noen dager slik, i sporene til den store romanserien. Vi har besøkt stedene, snakket med menneskene. Karl Ove Knausgård har omtalt Min kamp-bøkene som «et eksperiment», og vi lurer på hvordan det går. Her er en roman som ikke er en roman (romanen er død, visstnok) og som samtidig unndrar seg faktalitteraturens krav til bevis, tilsvarsrett og dokumentasjon.

Lese mer?

UKE
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse