04:00 - 13. august 2010

Fanden spare, sa bestemor og gamle Keynes

Et dikt fra 1705 og en rap på YouTube oppsummerer dagens økonomiske dilemma: Er det på tide at verdens stater begynner å spare penger?

Bruk nå, spar senere: Lawrence Summers, økonomisk rådgiver for USAs president Barack Obama (i bakgrunnen), er blant tilhengerne av at staten bruker penger før den strammer inn. Foto: Charles Dharapak/Scanpix

Folket tar til fornuften! Hvordan skal det ellers tolkes, når et flertall av både amerikanere, briter og franskmenn nå sier at de tror landets økonomi vil ha godt av at staten kutter i sine utgifter?

Slik snusfornuft kalles iblant «husmorøkonomi»: Du skal bruke mindre enn du tjener. Eller som Henriette Schønberg Erken skrev i innledningen til Stor kokebok i 1914: «Som gammel lærerinne og husmor ber jeg de unge husmødre ha interesse for sitt husstell, være fordringsløse og økonomiske. Ingen er ulykkeligere enn en slekt med store fordringer.»

«Fanden spare,» sa min bestemor, men hun hadde lest litt lenger ut i Schønberg Erkens kokebok og visste at nøysomhet hadde sin pris. En kan godt bytte ut fem av de 30 eggeplommene i fattigmannsbakkelsen med hviter, «billigere blir de, men langt fra så gode,» skrev Henriette.

Annonse

Mest lest

Siste