Annonse
04:00 - 24. desember 2010

Et nytt land i emning

Afrikas største land, Sudan, går mot deling. Går det galt, kan landet bli dratt inn i nok en blodig borgerkrig.

Nytt kart: Sudan kan bli delt i to land, men krevende forhandlinger venter neste år om hvordan. Mest strid blir det om 1) Abyei, et oljerikt område i grensetraktene mellom nord og sør. Herfra går en oljeledning gjennom Nord-Sudan til kysten. 2) I Southern Kordofan ligger Nuba-fjellene, hvor tilhørigheten heller ikke er avklart. Det samme gjelder 3) delstaten Blue Nile. I tillegg til konfliktområdene mellom nord og sør, pågår fortsatt en væpnet konflikt i Darfur (4).
Annonse

Alt tyder på at befolkningen i Sør-Sudan, et område på størrelse med Frankrike, vil stemme for uavhengighet når de går til urnene 9. januar 2011, forutsatt at alt går som planlagt. Mye står på spill, og en hel verden vil følge folkeavstemningen.

«Det som skjer i Sudan kan avgjøre hvorvidt et folk som har måttet tåle altfor mye krig, vil bevege seg mot fred eller falle tilbake i blodsutgytelse. Det som skjer i Sudan er viktig for hele verden,» sa USAs president Barack Obama på et FN-toppmøte om Sudan i september. Også for Norge, som har gitt fire milliarder kroner i bistand til Sudan siden 2005 og som har opptrådt som megler mellom nord og sør, står mye på spill.

«Sudan er én av Norges høyeste prioriteringer, og det neste året vil være avgjørende,» uttalte utenriksminister Jonas Gahr Støre i midten av desember.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«President Xi går vanligvis for å være en utmerket strateg. Derfor må det være ubehagelig for ham at han nå har havnet i et uføre der han kan bli tvunget til en militær inngripen…»