Annonse
04:00 - 05. mars 2010

Det er nå det gjelder

Når 17 år gamle Sandybelle i Mosul går til valg søndag, ligger Iraks skjebne i vektskålen.

Fortsatt vold: To skolejenter i Sadr-bydelen i Bagdad ved krateret etter en eksplosjon kvelden før. Foto: Ahmad al-Rubaye/Scanpix
Annonse

 

Slik åpner den 17 år gamle irakiske jenta Sandybelle bloggen Iraqi Plume. Sandybelles egentlige navn betyr «sol» på arabisk, men det kan være risikabelt å trykke hennes fulle navn. Sandybelle bor med familien i Mosul, Iraks nest største by, ved vestbredden av floden Tigris. Hun har blogget i snart tre år. Hun blogger for å få nye venner i Irak og utlandet, for å forbedre engelsken sin, for å dele tankene sine og å dele Irak med verden. Navnet har hun tatt fra tegnefilmfiguren Sandybelle, et navn hun mener forteller om drømmer og minner henne om barndommen – «perioden da uskyld er føreren og dukkene er livet».

Nå er det andre ting som fyller livet: Om morgenen drar Sandybelle tidlig hjemmefra for å rekke skolen før det blir kø ved de mange kontrollpostene langs veien, og når skolen er over og hun har spist og hvilt seg, gjør hun skolearbeid til midnatt. Sandybelle studerer medisin, og må jobbe hardt for å oppnå gode karakterer. Helgene bruker hun til å studere og å leke med søstrene, besøke venner eller går på markedet.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse