04:00 - 21. mai 2010

Den talentfulle Mr. Hirsch

Statens best betalte embetsmann har en fastlønn på 5,25 millioner kroner.

Høyt verdsatt: Av kolleger omtales nestleder i oljefondet, Stephen Anthony Hirsch, som «sjefens torpedo». Foto: Norges Bank

Stephen Anthony Hirsch har grått hår, glattbarbert hake og brune øyne. Han smiler lurt fra Norges Banks pressebilde og synes å ha noe vennlig over seg, selv om kolleger i oljefondet litt ondskapsfullt kaller ham sjefens «torpedo». Han er den norske stats høyest lønnede medarbeider. Det er til gjengjeld det eneste vi vet om ham – dette, en kort cv og det kollegene hans vil fortelle oss.

Hva gjør denne mannen til den norske stats aller høyest verdsatte person? Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter oljefondet, vil ikke kommentere enkeltpersoner. Hirsch selv avslo intervju.

Militær bakgrunn. Han er født i 1961. Han har tilknytning til Minnesota i den «norske» delen av USA. Der tok han en bachelorgrad i regnskap ved et regionalt, middels rangert katolsk universitet. Så tilbrakte han seks år i det amerikanske militæret. Ifølge cv-en var han «mannskap i flyvåpenet». Mot slutten av 20-årene søkte han seg så til Carlsons School of Management i Minnesota, rangert av Forbes som USAs 26. beste handelshøyskole, for å ta en mastergrad i «business». Dette må ha vært Hirschs inngang til det lokale finanslivet, for han ble snart porteføljeforvalter i Clifton Group, et lite investeringsfirma i Minneapolis, hvor han avanserte til ledergruppen.

Annonse