Annonse
04:00 - 23. juli 2010

Claus dro forbi

Et forsøk på å forstå min gamle lærer som viste seg å ha en kvinne inne i kroppen.

Transperson: Livet i en mannskropp førte til depresjoner. Nå lever Claus Jørgen Knudsen åpent som kvinne med navnet Aase Schibsted Knudsen. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

Første gang jeg hørte at Claus Jørgen Knudsen hadde skiftet kjønn, var ved middagsbordet hjemme hos foreldrene mine. Det var snakk om en «Claus», og jeg koblet ikke, fikk ikke med meg at det var den Claus som hadde vært læreren min på videregående.

Helstøpt. Han hadde noe ved seg. Det ville ikke være riktig å bruke ord som «forbilde», men jeg var 16–17 år og noterte meg, som andre, hvordan voksne menn var. Han var entusiastisk, smilte alltid. Han kunne navnene våre og var engasjert i det vi drev med. Han spilte i band og laget film.

Han var den eneste av lærerne som noen gang inviterte oss hjem. Han hadde lydstudio i kjelleren hvor han hjalp oss å sette lyd til bilder vi hadde tatt, og jeg husker at han tok frem gitaren og begynte å jamme, improviserte, og han torde å gjøre det, han var ikke flau, sjenert, stiv, slik vi var i den alderen. Han var «fri», trygg, «hel» der vi var halve, usikre 16-åringer som grep mot konformiteten mens vi håpet en gang å bli andre, hele mennesker. Han tok oss med opp etter jammingen og laget te og snakket til oss som om vi skulle vært voksne.

Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.