Annonse
04:00 - 14. august 2009

Vil bryte tausheten

Turid Nystøl Rian etterlyser et offentlig oppgjør med behandlingen av NS-barn. Hun får støtte fra flere fagfolk.

NS-barn: Rian mener hjemmefrontens isfrontparole under og etter krigen i praksis innebar statsautorisert mobbing av barn. Bildet viser Guttehirden, en av Nasjonal Samlings barne- og ungdomsorganiasasjoner, samlet i Valdres. Ukjent dato. Foto: Hjemmefrontmuseet
Annonse

For tre år siden ga Rian, som selv er NS-barn ut romanen Far elsker Fedrelandet, som handler om det å ha en far som valgte feil side under krigen. Det kom ingen stor debatt i kjølvannet av boken. Nå gjør hun et nytt forsøk på å få det offisielle Norge til å reagere, gjennom et essay her i Morgenbladet (s. 12-13). Hun trekker linjene tilbake til hjemmefrontens såkalte «isfrontparole». Den ble kringkastet gjennom radiosendinger fra London, og handlet om hvordan man effektivt skulle fryse ut medlemmer av Nasjonal Samling (NS) og deres familier. Det het seg at man ikke skulle la sine barn omgås barn av NS-medlemmer. Rian mener parolen var sanksjonert av regjeringen Nygaardsvold, og kaller det som startet under krigen, og som fortsatte i mange år senere, for «statsautorisert mobbing av barn».

– Det er en ganske sterk påstand?

– Ja, men jeg føler jeg har dekning for den fordi det aldri har vært ytret et ord fra norske myndigheter for å moderere denne parolen. Det har aldri vært uttrykt noen form for offentlig empati eller vært gitt noen oppreisning. Når ingen tar til motmæle, ser jeg det som en stadig eksisterende statsautorisasjon.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse