Annonse
04:00 - 02. januar 2009

Verden venter

Et nytt forskningsprosjekt vil finne ut hva «verden» er, og hva den har vært.

Begrepshistorikeren: Helge Jordheim lanserte nylig boken Imperium. Imperialisme. Nå går han løs på verden. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

Går man inn på nettsiden til det tverrfaglige forskningsprosjektet KULTRANS, som utlagt blir kulturelle transformasjoner i globaliseringens tidsalder, lyser ubeskjedne definisjoner av flere vanskelige begreper mot en. Kultur. Globalisering. Det er ord man har kranglet om betydningen av i decennier.

Imperialisme. Faglig leder for prosjektet er litteraturforsker og tysklandskjenner Helge Jordheim, som for tiden bor i Berlin på forskningsopphold, men er på snarvisitt i Oslo i anledning universitetsstyrets grønne lys for KULTRANS.

Prosjektet skal inkludere forskere fra både samfunnsvitenskapelig, historisk-filosofisk og juridisk fakultet. Kanskje flere. Jordheim mener det å finne ut hva sentrale begreper egentlig dreier seg om er en god måte å strukturere tverrfaglig tenkning på. Selv lanserte han nettopp boken Imperium. Imperialisme, som er den første i en serie kalt «Begreper i historien».

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt