Annonse
04:00 - 02. januar 2009

Verden venter

Et nytt forskningsprosjekt vil finne ut hva «verden» er, og hva den har vært.

Begrepshistorikeren: Helge Jordheim lanserte nylig boken Imperium. Imperialisme. Nå går han løs på verden. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

Går man inn på nettsiden til det tverrfaglige forskningsprosjektet KULTRANS, som utlagt blir kulturelle transformasjoner i globaliseringens tidsalder, lyser ubeskjedne definisjoner av flere vanskelige begreper mot en. Kultur. Globalisering. Det er ord man har kranglet om betydningen av i decennier.

Imperialisme. Faglig leder for prosjektet er litteraturforsker og tysklandskjenner Helge Jordheim, som for tiden bor i Berlin på forskningsopphold, men er på snarvisitt i Oslo i anledning universitetsstyrets grønne lys for KULTRANS.

Prosjektet skal inkludere forskere fra både samfunnsvitenskapelig, historisk-filosofisk og juridisk fakultet. Kanskje flere. Jordheim mener det å finne ut hva sentrale begreper egentlig dreier seg om er en god måte å strukturere tverrfaglig tenkning på. Selv lanserte han nettopp boken Imperium. Imperialisme, som er den første i en serie kalt «Begreper i historien».

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse