Annonse
04:00 - 15. mai 2009

Utenriksanalyse: Grepet om Svalbard festes varsomt

En fersk stortingsmelding om Svalbard indikerer at øygruppen i nord skal bli «norskere».

Følsomt område: Norge er blitt klarere på hvem som bestemmer i nord. Her er Jens Stoltenberg på Svalbard med Europakommisjonens president José Manuel Barroso. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
Annonse

Svalbard, en uadskillelig del av Kongeriket Norge, skal bli mer lik resten av landet. Stortingsmeldingen justisminister Knut Storberget presenterte i forrige måned bærer bud om en videre normalisering av øygruppen og myndighetsutøvelsen i nord. Men grepet om Svalbard blir strammet så sakte at ingen fremmede makter skal kunne få inntrykk av at deres interesser i området er truet.

Norges suverenitet over Svalbard er blitt utfordret også etter at landets «fulle og uinnskrenkede høyhetsrett» ble nedfelt i Svalbardtraktaten av 1920. Mest dramatisk var det da utenriksminister Trygve Lie, under et besøk i Moskva i 1944, ble vekket midt på natten og ført inn til en hissig Vjatsjeslav Molotov. Den sovjetiske utenriksministeren fortalte Lie at Svalbardtraktaten hørte hjemme i søppelbøtten, at Bjørnøya tilhørte Sovjetunionen, og at resten av Svalbard måtte administreres i samråd med Sovjetunionen. Også senere, under den kalde krigen, ble Norges myndighet stadig satt på prøve. Så sent som i november 1975 observerte den danske avisen Jyllands-Posten at Sovjetunionens grep om Svalbard var «lige så fast som Norges», og at «Norge har problemer med at opretholde suveræniteten på Svalbard».

Siden den gang har Norge gradvis strammet grepet om øygruppen. For hvert år som går blir Norges suverenitet sterkere befestet. Den enslige sysselmannen, som i 1925 bare var utstyrt med en hundeslede, er nå blitt til en hel etat med godt over 30 årsverk som blant annet rår over to helikoptre og ett skip.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse